Vooruitblik 56e Winterserie Olland

Geplaatst op 19-01-2023  -  Categorie: Verenigingsnieuws  -  Auteur: my

De winterserie van februari is een bijzondere, speciaal voor de liefhebbers van een langeafstandswandeling. Er kan namelijk ook 50 of 60 km gelopen worden! Een extra lus van 20 km in de vroege ochtend en daarna overstappen op de prachtige route die uitgezet is voor wandelaars die kiezen voor een afstand tussen de 10 en 40 km.

We starten vandaag in Olland, één van de kerkdorpen van Sint-Oedenrode, thans Meierijstad. Als je weet dat Olland in het Dommeldal ligt, dat een zijbeek, de Ollandse Waterloop, door het dorp loopt, het dorp deel uitmaakt van nationaal landschap "Het Groene Woud", Olland in een landbouwgebied ligt dat betrekkelijk kleinschalig is met populierenrijen en soms kleine stukjes bos, dat het bijzondere buurtschapje Kasteren én De Geelders in de route opgenomen zijn, dan kun je ervan uitgaan dat we een hele mooie wandeldag tegemoet gaan. Lees maar mee!

Het fraaie ontmoetingscentrum De Loop’r opent vandaag extra vroeg de deuren voor ons. Vanaf 06.00 uur kunnen de lange-afstandlopers starten. Onze routebouwers van vandaag, Martien Habraken en Ton Vissers, hebben hier goed op ingespeeld. De extra lus gaat naar het heideontginningsgebied in de richting van Schijndel. Hier kunnen we in het prille ochtendlicht lekker doorstappen over brede zandpaden. We tippen de bebouwde kom van Schijndel aan en wandelen langs het oude station van Schijndel. Dit karakteristieke gebouw stamt uit 1872. Het is tot 1950 als station in gebruik geweest.
Even later komen we bij de koffiepost. Lekker een bekertje koffie in de vroege ochtend, dat zal smaken!

Het tweede deel van de extra lus leidt de wandelaars naar Sint-Oedenrode. Ook hier een heel klein stukje van de bebouwde kom, om daarna over autoluwe wegen naar het Dommeldal te lopen. Natuurlijk kan het riviertje de Dommel niet ontbreken in de route. Een stukje genieten langs de oever, dan nog wat zandpaden en we zien Olland weer naderen. Daar zal het ondertussen wel drukker geworden zijn met geparkeerde auto’s.

In de zaal is het een gezellige drukte van de wandelaars die zich komen melden om te starten met de "reguliere" winterserie. Het moment om te kiezen, gaan we verder met de 30 of 40 km en maken we daarmee vandaag 50 of 60 km vol?!
Hoe dan ook: alle wandelaars lopen na ontvangst van de routebeschrijving al snel in het buitengebied van Olland. We wandelen tussen de landerijen, langs een boomkwekerij en passeren kleine bosgebiedjes. We steken het Duits Lijntje over. Het opgeschoten groen maakt duidelijk dat deze spoorweg niet meer in gebruik is. De laatste goederentrein reed hier in 2004. Het zandpad De Gilders leidt de wandelaars naar natuurgebied De Geelders, eigendom van Staatsbosbeheer.

Hier is de eerste splitsing, de lopers op de kortste route buigen af. Zij vervolgen hun route en lopen al snel langs de oude spoorlijn. Deze volgen zij totdat ze bij de soeppost weer aansluiten op de hoofdroute. De overige wandelaars lopen dwars door De Geelders naar de koffiepost. Maar voordat zij daar zijn, kunnen zij genieten van dit bijzondere gebied met zijn afwisseling van rabatten, heideveldjes en brede dreven.

Wat deze winterserie u nog meer gaat bieden kunt u lezen in de volledige vooruitblik.

Ook voor deze winterserie kunt u zich voor-inschrijven, dat kan via de volgende link: voorinschrijven WS Olland. Uiteraard kunt u zich ook gewoon op het startbureau inschrijven, gewoon zoals u van ons gewend bent.

De deelnemers aan de 50 en 60 km zijn VERPLICHT om zich voor in te schrijven, dat kan via de volgende link: voorinschrijven WS Olland.